Nieuwschecklist verhuizen huurwoning

Wanneer u naar een nieuwe huurwoning gaat verhuizen zijn er veel dingen waar u aan moet denken. Meer dan u in eerste instantie wellicht had gedacht. In dat geval is het belangrijk om overzicht te houden van alles wat er geregeld moet worden, zodat de verhuizing soepel verloopt. Wat hierbij kan helpen is een duidelijke checklist die u kunt afstrepen. Wij hebben daarom dé checklist voor het verhuizen naar een huurwoning voor u opgesteld. Lees gauw verder.

 

Het belang van een checklist voor verhuizen naar een huurwoning

Zoals aangegeven komt er veel op u af als u gaat verhuizen en kan een checklist overzicht bieden. Toch zijn er nog meer redenen waarom een checklist voor verhuizen naar een huurwoning van belang is. Zo heeft u alle taken duidelijk op een rij staan en kunt u deze een voor een afvinken. Dit zorgt ervoor dat u een stuk minder stress ervaart. Daarnaast is een checklist erg efficiënt, omdat u taken op bepaalde categorieën en dagen kunt onderverdelen. Zo vergeet u niets.

 

Ook kunt u beter prioriteiten aanbrengen in wat er moet gebeuren. Het controleren en tekenen van de huurovereenkomst is bijvoorbeeld belangrijker dan bijvoorbeeld het bestellen van een bijzettafeltje. Daarnaast helpt het bij het plannen van onder andere de volgorde van inpakken, het regelen van bepaalde voorzieningen etc. Tevens kan een checklist helpen bij het opstellen van een budget, aangezien verhuizen onverwachte kosten met zich mee kan brengen. Door alles in de checklist voor het verhuizen naar een huurwoning op te nemen, heeft u een duidelijk overzicht van de kosten.

 

Basis checklist voor verhuizen naar een huurwoning

De hieronder opgestelde checklist bevat alle standaard zaken waar u aan moet denken als u gaat verhuizen naar een huurwoning. Uiteraard zijn er altijd nog persoonlijke taken die u zelf moet toevoegen, maar die voor iedereen anders zijn. Met deze basis checklist voor verhuizen naar een huurwoning weet u in elk geval dat de belangrijkste standaard zaken geregeld zijn.

 

Deel 1. Voorbereiding

 • Huurovereenkomst controleren: controleer uw huurovereenkomst zorgvuldig. Kijk naar de voorwaarden, zoals de minimale huurperiode en de opzegtermijn. Zorg ervoor dat u weet wat wel en niet inbegrepen is in de huurprijs om onverwachte kosten te voorkomen.
 • Inspectie van de huurwoning: inspecteer de woning grondig voordat u iets tekent en intrekt. Noteer alle bestaande gebreken en maak foto’s als bewijs. Zo voorkomt u dat er achteraf conflicten ontstaan.
 • Gas, water en licht: regel uw gas, water en licht op tijd. Bij sommige huurwoningen is dit inclusief, maar meestal moet u dit zelf doen. Het zou immers zonde zijn als u zonder komt te zitten in de eerste dagen na de verhuizing.
 • Inschrijven bij de gemeente: vergeet niet uw verhuizing door te geven aan de gemeente, ook als u binnen dezelfde gemeente verhuist.
 • Huurtoeslag controleren: controleer of u recht heeft op huurtoeslag en pas dit aan op uw nieuwe situatie.
 • Verzekeringen: denk aan het afsluiten van een inboedelverzekering en controleer uw andere verzekeringen.
 • Adreswijzigingen doorgeven: informeer belangrijke instanties, vrienden en familie over uw nieuwe adres.
 • Televisie, internet en bellen: regel op tijd uw abonnementen voor televisie, internet en bellen zodat u de eerste dagen na de verhuizing niet zonder komt te zitten.
 • Verhuis hulpmiddelen: schaf van tevoren een aantal verhuis hulpmiddelen aan. Deze zullen zeker van pas komen tijdens de verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan voldoende verpakkingsmateriaal en verhuisdozen.

 

Deel 2. De verhuizing

 • Checklist en planning: combineer uw checklist met een verhuisplanning om overzicht te houden over de taken die gedaan moeten worden. Lees onze blog over het maken van een fijne verhuisplanning.
 • Inboedel inpakken: begin op tijd met het inpakken van uw inboedel en zorg voor voldoende verhuisdozen en labels.
 • Meubels demonteren: demonteer grote meubelstukken indien nodig en houd schroeven en bouten goed apart, zodat u weet wat waarbij hoort.
 • Koelkast en vriezer: zorg ervoor dat uw koelkast en vriezer leeg en ontdooid zijn voor de verhuisdag. Het beste kunt u dit al een paar dagen van tevoren doen, zodat ze helemaal klaar zijn voor de verhuizing.
 • Meterstanden: noteer de meterstanden van uw oude en nieuwe woning.
 • Meteen goed neerzetten: zorg dat de spullen meteen in de juiste ruimtes worden neergezet. Zorg er dan ook voor dat op de dozen duidelijk staat in welke ruimte ze moeten komen. Denk hierbij aan ‘slaapkamer’, ‘keuken’ etc. Dit voorkomt een hoop gedoe en onnodig zoeken bij het uitpakken.

 

Deel 3. Na de verhuizing

 • Uitpakken en inrichten: begin met het uitpakken van de meest belangrijke spullen, de rest komt later wel. Zorg dat u de spullen meteen zo inricht waar u ze wilt hebben. Zo voorkomt u dat u alles meerdere keren in uw handen heeft of moet verplaatsen.
 • Nieuwe sleutels: vervang indien nodig de sloten en maak kopieën van uw nieuwe sleutels.
 • Kennismaken met de buren: een goede relatie met uw buren kan erg fijn zijn, vooral als u alleen woont. Stel uzelf voor en wissel eventueel contactgegevens uit.
 • Gemeenschappelijke ruimtes: verken de gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten als die er zijn en zorg dat u de regels van het gebouw kent.

 

Tips voor een goede checklist voor verhuizen naar een huurwoning

Met bovenstaande checklist voor het verhuizen naar een huurwoning komt u al een heel eind. Toch geven we u graag nog een paar extra tips, zodat u van de verhuizing gegarandeerd een succes maakt:

 • Begin vroeg: hoe eerder u begint met het plannen van uw verhuizing, hoe minder stressvol het zal zijn.
 • Ruim alles op: zorg dat uw huis van tevoren goed opgeruimd is. Zo voorkomt u dat u spullen gaat inpakken en meenemen die u in uw nieuwe woning wellicht helemaal niet nodig heeft.
 • Personaliseer uw checklist: voeg items toe die specifiek zijn voor uw situatie.
 • Gebruik technologie: er zijn talloze apps en online tools die u kunnen helpen bij het organiseren van uw verhuizing.
 • Vraag om hulp: schakel vrienden, familie of een professioneel verhuisbedrijf in om u te helpen met alles inpakken, demonteren, verhuizen en uitpakken. Vele handen maken licht werk!

 

Deze tips en de checklist voor verhuizen naar een huurwoning helpen u om hopelijk zo soepel mogelijk te verhuizen. Begin op tijd met de voorbereidingen en maak gebruik van alle beschikbare hulpmiddelen die er zijn. U hoeft het niet alleen te doen. Succes en veel geluk in uw nieuwe huurwoning!