NieuwsWasmachine tillen

Een wasmachine is een groot en zwaar apparaat en daardoor kan het lastig zijn om een wasmachine te tillen. Om een wasmachine veilig te tillen en verplaatsen, zijn er enkele belangrijke dingen waar u rekening mee kunt houden. Zeker als u wilt verhuizen of wanneer u een nieuwe wasmachine koopt, is het belangrijk om onderstaande stappen te volgen. In deze blog geven we tips hoe u een wasmachine het beste kunt tillen.

Wasmachine klaarmaken voor transport

Voordat u begint met het verplaatsen en tillen van een wasmachine, is het belangrijk dat u de wasmachine klaarmaakt voor het transport. Bij een wasmachine die gloednieuw in de winkel is gekocht, hoeft dit niet. Wanneer u een tweedehands of u eigen wasmachine verplaatst, dan is het echter handig om de volgende stappen te volgen.

Als de wasmachine nog aangesloten is, dan moet u er allereerst voor zorgen dat deze is afgekoppeld zodat er geen water meer in zit. Er zit een klepje onderaan de wasmachine waarmee u het filter kunt schoonmaken. Als u dit losdraait, komt er meestal nog wat water uit. Het is vervolgens ook erg belangrijk dat u transportbouten schroeft voordat de wasmachine wordt verplaatst, zodat de wasmachine niet beschadigd raakt. Verder is het ook belangrijk om te checken of het bovenblad goed vast zit en of deze het gewicht van de wasmachine kan dragen. Als dit niet het geval is, dan kan het bovenblad loslaten tijdens het tillen en dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Wilt u meer weten over het vervoeren van een wasmachine? Lees dan onze andere blog hierover.

Hoe moet u een wasmachine tillen?

Een wasmachine kan 65 tot 80 kilo wegen. Dit komt omdat in de binnenkant van de wasmachine meestal beton of gietijzer wordt gebruikt om het apparaat te stabiliseren. Ga nooit een wasmachine alleen tillen. Als u een wasmachine gaat tillen, doe dit dan altijd met minimaal 2 personen. Als u dit niet doet, is de kans op blessures of letsel een stuk groter. Het is ook aan te raden om handschoenen en stevige schoenen (met stalen neuzen) te dragen tijdens het tillen. Verder is het ook belangrijk om een goede houding aan te nemen. Zorg ervoor dat u een beetje door uw knieën buigt en de rug recht houdt. Op deze manier voorkomt u rugblessures.

De beste manier om een wasmachine te tillen is om hem eerst op een zij te kantelen, met de deuropening naar boven. Eén persoon tilt via de bovenkant van de wasmachine. Hij of zij pakt dus de achterkant van het bovenblad vast. De andere persoon pakt de onderkant van de wasmachine vast. Als de wasmachine gekanteld is, pakt de andere persoon dus de onderste twee hoeken. Zorg ervoor dat u eerst goede grip hebt, voordat u begint met tillen. Til de wasmachine tot de borst zodat deze ondersteund wordt door de borst en armen van beide personen.

Als u de wasmachine naar boven moet tillen, dan bepaalt de bovenste persoon het tempo. Als u de wasmachine naar beneden moet tillen, dan bepaalt de onderste persoon het tempo. Wanneer u vervolgens de wasmachine wilt neerzetten, let dan goed op uw vingers. Het laatste gedeelte kunt u de wasmachine schuiven, zodat de wasmachine precies op de goede plaats staat.

In het kort

Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. Koppel de wasmachine los zodat deze niet aangesloten is op het water. Zorg ervoor dat u stevige schoenen en handschoenen aan hebt voor extra grip. Let vervolgens tijdens het tillen op de houding van uw rug om blessures te voorkomen: zo simpel is het! Heeft u verder hulp nodig bij het verhuizen? Lees dan hoe u het beste een verhuizing kunt voorbereiden.