NieuwsPiano vervoeren

Heeft u een prachtige piano in huis en gaat u binnenkort verhuizen? Dat vereist speciale aandacht. Piano’s bestaan vaak uit veel zware en losse onderdelen. Een piano is natuurlijk ook een kostbaar instrument dat veel zorg nodig heeft. Wanneer u zelf een piano gaat vervoeren dient u goed voorbereid te zijn. In deze blog leest u de beste piano vervoeren tips om u op weg te helpen!

De voorbereiding

Voordat u de piano kunt vervoeren, dient u een aantal voorbereidende stappen te ondernemen. Iedere piano is natuurlijk anders en iedere piano zit dus anders in elkaar. Is uw piano één geheel of bestaat uw piano uit meerdere onderdelen zoals bijvoorbeeld met een vleugel het geval is? Kijk dan goed hoe u de piano het beste vast kunt pakken en verplaatsen. Verzamel eerst een paar dingen voordat u begint:

  • Dekens, doeken of bubbelplastic om de piano te beschermen;
  • Spanbanden of touw om de dekens op hun plek te houden en de piano te kunnen bevestigen in de verhuiswagen;
  • Minimaal twee personen om u te helpen sjouwen, een piano kan 200 tot 500 kilo wegen, afhankelijk of de piano uit een vleugel bestaat;
  • Een verhuiswagen van voldoende formaat.

Voordat u begint met tillen, rollen of sjouwen van uw piano is het handig om de doorgangen en hoeken goed op te meten die u dient te maken om de piano bij de verhuiswagen te krijgen. Zorg er dan ook voor dat er niets in de weg ligt. Om het een stuk makkelijker te maken, kunt u de piano op een roller tillen om zo de piano makkelijk te vervoeren over een vlakke vloer.

Hoe vervoer je een piano?

Nu u de benodigde voorbereidende stappen heeft genomen, kunt u beginnen met de volgende fase. Verwijder eerst de losse onderdelen zoals uitstekende wieltjes, notenboekhouder of loszittende pedalen. Wanneer uw piano over een vleugel beschikt, dient u deze los te schroeven. Verpak deze ook in bubbelplastic of in doeken om beschadigingen te voorkomen. Wilt u meer inpaktips? Lees dan onze blog met de beste inpaktips van Cargo Care!

De beste manier om een piano met vleugel te vervoeren in een aanhanger is op zijn zijkant. Hiervoor dient u een zogeheten ‘vleugelslee’ te gebruiken, waar u de piano in vervoert. Dit is een groot houten frame dat de piano stabiliseert en beschermt wanneer deze op zijn zij staat. Plaats de piano op de roller en vervoer deze naar de verhuiswagen of aanhanger. Laat de piano nooit op de roller staan wanneer u met de verhuiswagen gaat rijden, zo kan de piano gaan schuiven en kan er schade ontstaan. Bevestig de piano met stevige touwen of spanbanden, zodat deze geen beweegruimte heeft.

Na de verhuizing van uw piano

Wanneer u aangekomen bent op de plek van bestemming, tilt u de piano weer zorgvuldig uit de verhuiswagen. Aangezien u de piano over de grond rolt, is het niet aan te raden om een piano de trap op te tillen. De meeste trappen zijn niet breed genoeg om met twee personen op één trede te staan. Dit is echter wel nodig om de piano naar boven te tillen.

Wanneer de piano op zijn nieuwe plek staat, heeft deze minimaal één maand nodig om te acclimatiseren. Het hout in de piano krimpt of zet uit bij een nieuwe temperatuur of luchtvochtigheid in de omgeving. Na minimaal vier weken kunt u de piano weer stemmen en genieten van uw piano!

Gaat u binnenkort verhuizen en wilt u goed voorbereid zijn? Lees dan ook zeker onze blog over het vervoeren van uw wasmachine, maar ook het tillen van uw wasmachine. Ook geven wij tips over hoe u uw aquarium het beste kunt verhuizen.