Het klinkt heel heftig, maar dat is het misschien ook wel. Wij leven op dit moment in een crisis, namelijk de energie crisis. In Europa en ook in Nederland kampen we met een enorm gastekort en de stroom, gas benzine en steenkolen prijzen zijn daardoor fors opgelopen. De experts spreken daarom inmiddels van een heuse energiecrisis. Nederland was tot voor kort zelfvoorzienend en haalde haar gas uit voorraden in Groningen, maar Nederland stopt met deze gaswinning. Waar normaal de Nederlandse gasvoorraden steeds bijna vol zijn, zijn deze op dit moment maar voor de helft gevuld.
Een crisis waar u rekening mee moet gaan houden in het dagelijkse leven. Het grootste gedeelte van het gas wordt gebruikt voor het verwarmen van onze huizen. Het is daarom dus belangrijk u goed te informeren over de energie crisis mocht u van plan zijn binnenkort te gaan verhuizen. Wij van Cargo Care geven u graag advies over het verhuizen tijdens de energie crisis, gebaseerd op onze eigen ervaringen als erkend Limburgs verhuisbedrijf.
Vergelijk uw energie contract voor verhuizen
Nu uw woonsituatie wijzigt, is het een goed moment om energieleveranciers te vergelijken. Doordat de energiemarkt op zijn kop staat en een kuub gas zelfs voor het eerst meer dan € 1,- kost, kunt u uw huidige energiecontract behouden, vernieuwen of vervangen. Het kan zo zijn dat u uw netbeheerder moet wijzigen omdat deze regio gebonden zijn. Bekijk hier een overzicht van Nederlandse netbeheerders. Via Energie Aanbieding kunt u alle informatie terugvinden over het opzeggen, overstappen, annuleren en overzetten van een energiecontract.
Bent u nog bij de juiste leverancier of is een concurrent mogelijk voordeliger? De consumentenbond kan u juist adviseren over de meest optimale energieleverancier voor uw situatie.
Informeer uw energieleverancier van wijzigingen
Voor een goede administratieve verwerking informeert u tijdig uw huidige energieleverancier van de verhuizing. Dit kan u al doen vanaf 3 maanden en tot 2 weken voor de verhuizing. Binnen 5 dagen na de sleuteloverdracht geeft u de meterstanden door. De energieleverancier maakt dit dan verder voor u in orde en zo ontstaat er geen energie overlap tijdens het verhuizen.
Let op dat er bij vooraf beëindigen van een energiecontract voor bepaalde tijd u mogelijk een boete betaalt. Een maximale boete is vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) per resterende looptijd. Bij een overstap naar een andere energieleverancier krijgt u binnen 8 weken de eindafrekening van uw huidige leverancier.
Nieuwe energie aanvraag bij verhuizing
Gelukkig komt u bij een verhuizing niet zomaar zonder stroom of energie te zitten, omdat de energie nog steeds geleverd wordt door de netbeheerder. Voor korte tijd levert de netbeheerder nog stroom aan u nadat de vorige bewoners zijn vertrokken. Deze energie is natuurlijk niet gratis en u betaalt de kosten op een later moment aan de leverancier. U sluit het nieuwe energie contract af voor de verhuizing. U ontvangt vervolgens binnen 14 dagen een contractbevestiging, waarna u weer 14 dagen bedenktijd heeft. Een eventueel nieuwe energieleverancier baseert uw tarief op het verbruik van de vorige bewoner. Verhuist u dus naar een woning waar voor kort een andere bewoner een energiecontact had? Dan heeft u geen spoedaanvraag nodig.
Zet het regelen van uw energiecontract dus zeker op de checklist voor de verhuizing. Zo voorkomt u ongewenste verrassingen en betaalt u niet onnodig teveel.