Nieuwsheimwee na verhuizing

Het verhuizen naar een andere woning is meer dan alleen het verplaatsen van al uw spullen. Niet alleen uw spullen krijgen een nieuwe plek, ook krijgt u te maken met een nieuw thuis. Dit is vooral in het begin altijd even wennen. Het krijgen van heimwee na een verhuizing is dan ook een normaal verschijnsel. Heeft u net een verhuizing achter de rug en denkt u dat u last heeft van heimwee? Wij lichten in deze blog uit wat het is en wat u eraan kunt doen.

De symptomen van heimwee na een verhuizing

Het hebben van heimwee na een verhuizing heeft voornamelijk te maken met het verliezen van een vertrouwde omgeving. Uw nieuwe woning zal tenslotte niet vanaf het eerste moment als uw thuis aanvoelen. Het gevolg hiervan is dat uw lichaam geborgenheid of veiligheid mist. Dit gemis aan geborgenheid of veiligheid kan lichamelijke klachten met zich meebrengen. Voorbeelden van symptomen van heimwee na een verhuizing zijn vermoeidheid, slecht slapen of hoofdpijn. Ook kan het regelmatig moeten huilen een symptoom van heimwee zijn.

Heeft uw kind heimwee na een verhuizing?

Zowel volwassenen als kinderen kunnen last krijgen van heimwee na een verhuizing. Ondanks dat kinderen soms niet hun klachten kunnen verwoorden, kunt u het als ouder zijnde wel aan een aantal dingen herkennen. Voorbeelden van symptomen van heimwee bij een kind zijn teruggetrokkenheid, meer huilen, bedplassen of duimen.

U kunt als ouder op verschillende manieren uw kind helpen. Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Uw kind zal, net zoals u dat waarschijnlijk ook heeft, even moeten wennen aan het nieuwe thuis. Dit kunt u dan ook best benoemen. Daarnaast helpt het om de nadruk te leggen op alle positieve en leuke dingen die de verhuizing met zich mee heeft gebracht. Om ervoor te zorgen dat uw kind het oude thuis minder snel gaat missen, kunt u een afscheidsritueel bedenken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het maken van tekeningen of het bewaren van foto’s. In een andere blog vertellen we meer over hoe u het verhuizen met kinderen het beste kunt aanpakken.

verhuizen heimwee

Tips voor heimwee na een verhuizing

Heeft u uw verhuizing er net op zitten en denkt u dat u last heeft van heimwee? Wij geven u hieronder een aantal tips tegen heimwee na een verhuizing.

Een goede voorbereiding op de verhuizing

Een verhuizing kan veel stress en chaos veroorzaken. Dit heeft weer effect op uw emoties. Het gevolg van stress is dat u sneller te maken krijgt met negatieve emoties, in dit geval heimwee of verdriet. Het is dus aan te raden om ervoor te zorgen dat u zichzelf doet behoeden tegen stress of chaos tijdens een verhuizing. In deze blog geven we u tips om stress te voorkomen.

Heeft u hulp nodig bij het organiseren van de verhuizing? Wij helpen u graag met het maken van een verhuisplanning.

Ga leuke dingen doen

Als u net verhuisd bent en last van heimwee heeft, kan het zijn dat u geen zin heeft om dingen te ondernemen. Toch is het juist goed om er dan op uit te gaan. Zo kan het ontdekken van uw nieuwe buurt een leuke bezigheid zijn. Naast dat u dan even niet meer hoeft te denken aan alle negatieve dingen, komt u er zo ook achter waar u bijvoorbeeld vanaf nu uw boodschappen kunt gaan doen, naar de sportschool kunt gaan of een kop koffie kunt gaan drinken. Kortom, een win-winsituatie.

Kijk naar alle positieve dingen

Door te letten op alle positieve dingen waarmee u te maken heeft na uw verhuizing, zult u de negatieve dingen sneller vergeten. Er is een reden geweest waarom u verhuisd bent en waarom dat u voor uw huidige woning gekozen heeft. Misschien ligt uw nieuwe woning wel dichter bij uw werk? Is het dichter bij het centrum van de stad? Of hoeft u minder lang te reizen naar uw familie? Door al deze positieve dingen te benoemen, zult u waarschijnlijk al snel geen spijt meer hebben van uw verhuizing.

Geef het tijd

De laatste tip die wij u meegeven is dat u het simpelweg tijd moet geven. Een verhuizing kan veel stress of negatieve emoties met zich meebrengen en dat is oké. Deze emoties mogen er natuurlijk allemaal zijn. Een verhuizing is tenslotte niet niks. U hoeft zich dan ook zeker niet te schamen wanneer u last heeft van heimwee. Ontken dit niet, praat erover met anderen en probeer het een plekje te geven. Iedereen doet dit op zijn eigen tempo.