NieuwsKast uit elkaar halen

Het is een standaard gegeven bij elke verhuizing: overal meubels en dozen die van uw oude naar uw nieuwe woning moeten worden verplaatst. Maar één meubel dat vaak problemen veroorzaakt is die grote, onhandelbare kast. Want, hoe verhuis je deze? Moet je je kast uit elkaar halen en weer in elkaar zetten of verhuis je deze als een geheel? Je leest er alles over in deze blog.

Waarom een kast uit elkaar halen?

Verhuizen is niet alleen een fysieke maar ook een logistieke uitdaging. De omvang en vorm van een kast kunnen het vervoer ervan moeilijk maken. Al helemaal als u deze door smalle gangen, trappen of deuren moet zien te manoeuvreren. Een te grote kast kan ook meer ruimte in de verhuiswagen innemen dan nodig is. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun kast uit elkaar te halen.

IKEA-kast uit elkaar halen: een uitdaging?

Het demonteren van een kast, zoals de bekende PAX kast van IKEA, lijkt misschien een lastige taak. Echter, IKEA-meubels zijn ontworpen om zo makkelijk mogelijk te monteren en demonteren. Dat betekent dat een IKEA PAX kast uit elkaar halen geen probleem zou moeten zijn. Maar ook andere kasten zijn niet altijd al te lastig om te demonteren.

pax kast uit elkaar halen

PAX kast uit elkaar halen: stap voor stap

Twijfelt u toch hoe u het beste een IKEA PAX kast uit elkaar kunt halen? Volg dan dit stappenplan, dan kan het eigenlijk niet meer misgaan.

  • Stap 1. Inhoud verwijderen: voor u begint met het demonteren is het noodzakelijk om alle items uit de kast te halen.
  • Stap 2. Deuren verwijderen: de meeste kasten hebben scharnierdeuren die eenvoudig kunnen worden losgemaakt door de scharnieren op te tillen, dus dan zijn de deuren makkelijk te verwijderen.
  • Stap 3. Planken en laden verwijderen: verwijder nu de planken en laden door ze voorzichtig op te tillen en naar voren te trekken.
  • Stap 4. Achterpaneel verwijderen: het achterpaneel is meestal geniet of geschroefd aan de zijpanelen en kan voorzichtig worden losgemaakt. Trek niet te hard, dan kan deze scheuren!
  • Stap 5. Zijpanelen verwijderen: nadat het achterpaneel is verwijderd kunnen de zijpanelen eenvoudig los worden gemaakt.

Wanneer u de kast uit elkaar gaat halen en weer in elkaar gaat zetten is het belangrijk om te onthouden waar elk onderdeel vandaan komt. Zo wordt het opnieuw monteren een stuk makkelijker. Zorg er daarom voor dat u de schroeven goed bewaart en onthoudt wat de volgorde is.

Kast uit elkaar halen en weer in elkaar zetten: enkele tips

Nu de kast uit elkaar halen gebeurd is, komt de volgende uitdaging: het weer in elkaar zetten van de kast. Het lijkt misschien een gedoe, maar met deze tips wordt het een fluitje van een cent.

  • Maak foto’s: tijdens het demonteren van de kast kunt u bij elke stap een foto maken. De foto’s kunnen daarna dienen als hulpmiddel. Erg handig als u even niet meer weet hoe wat de volgorde was of waar dat ene schroefje nou bij hoorde.
  • Label alles: gebruik labels om aan te geven waar elk onderdeel thuishoort. Dit helpt u bij het opnieuw monteren. Dit doet u door als u de kast uit elkaar gaat halen een post-it op elk onderdeel te plakken. Schrijf er bijvoorbeeld op wat onder en boven is en of deze links of rechts geplaatst moet worden. Heeft u meerdere kasten? Werk dan met verschillende kleuren post-its, zodat u meteen kunt zien welk onderdeel bij welke kast hoort.
  • Gebruik de originele handleiding: als u de originele montage-instructies nog heeft, gebruik deze dan zeker opnieuw. Zo weet u zeker dat u de juiste volgorde aanhoudt bij het opnieuw monteren.
  • Wees geduldig: ga niet haasten als u de kast uit elkaar gaat halen en weer in elkaar gaat zetten. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat elk onderdeel weer op de juiste manier wordt gemonteerd. Zo voorkomt u dat de kast wankel wordt of dat u het verkeerd doet.
  • Vraag om hulp: vele handen maken licht werk! Dus vooral bij een groot meubelstuk als een kast is het handig om hulp te vragen. Dan hoeft u niet alles alleen te tillen. Dat maakt het demonteren en monteren een stuk makkelijker.

Kast uit elkaar halen: huur professionals in

Wilt u toch liever niet zelf gaan proberen uw gewone of IKEA PAX kast uit elkaar te halen? Dan kunt u altijd nog professionals inschakelen. Een professioneel verhuisbedrijf kan u namelijk ondersteunen. Met hun ruime ervaring van het demonteren en monteren van meubels tijdens het verhuizen kunnen ze u deze klus uit handen nemen. Zo heeft u in elk geval een zorg minder.

Hoe u uw kast ook uit elkaar gaat halen, met bovenstaande tips zou het goed moeten komen. Veel succes met uw verhuizing!

Lees voor meer verhuistips ook onze andere blog: een matras verhuizen, zo doet u dat!