Nieuwshoe lang kat binnen houden na verhuizing

Hoewel verhuizen al stressvol kan zijn voor ons als mensen, is het voor katten vaak nog veel stressvoller. Het is daarom belangrijk dat u de verhuizing goed voorbereid. Ook is het goed om uw kat na het verhuizen een tijdje binnen te houden. Waarom is dat zo en hoelang kunt u uw kat het beste binnen houden na de verhuizing? In deze blog vindt u een aantal tips waarmee u de verhuizing zo aangenaam mogelijk kunt maken voor u en uw kat.

Waarom is verhuizen voor een kat zo stressvol?

hoe lang kat binnen houden na verhuizing

Katten hebben het ontzettend snel door als hun baasje gestrest is of als er iets gaat veranderen aan hun vertrouwde omgeving. Zodra het baasje gedragsveranderingen gaat vertonen of meubels gaat verplaatsen, dan kan dit voor veel onrust zorgen bij de dieren. Katten nemen de stress van hun baasje namelijk over en bovendien zijn ze bang dat hun territorium in gevaar komt. Wanneer er maar iets dreigt te veranderen aan hun territorium, kunnen ze overstuur raken.

Ter voorbereiding op de verhuizing

De beste manier om de verhuizing zo aangenaam mogelijk te maken voor uw kat is om tijdelijk een kamer tot ‘kattenkamer’ te benoemen. In deze kamer plaatst u het vertrouwde mandje of kleedje van uw kat, het eet- en drinkbakje, bekende speeltjes en tot slot een transportkooi of reismand. Laat de kat tijdens het verhuizen even op deze kamer verblijven. Op deze manier krijgt hij niet alle commotie mee en kan hij zich niet bezeren aan rondslingerende spullen. Ook kan de kat op deze manier alvast wennen aan de transportkooi.

Op de verhuisdag zelf

Op de verhuisdag zelf kunt u uw viervoeter het beste zo lang mogelijk in de kattenkamer laten. Pas zodra u zelf ook klaar bent om te verhuizen, begeleidt u uw kat de transportkooi in om deze mee te nemen in uw auto. Uw kat zal het fijn vinden als u tijdens de rit naar de nieuwe woning zoveel mogelijk tegen hem praat, zodat hij bekende

geluiden hoort. Blijf gedurende de hele verhuizing rustig. Dit heeft een kalmerend effect op uw huisdier. In het nieuwe huis kunt u er eventueel voor kiezen om weer tijdelijk een kattenkamer te maken, met alle favoriete meubels en speeltjes van de kat. Zo krijgt hij ook hier zo weinig mogelijk mee van alle onrust.

hoe lang kat binnen houden na verhuizing

Nieuwe woning kattenproof maken

Bij het inrichten van de nieuwe woning dient u uiteraard ook rekening te houden met uw harige huisgenoot. Houd uw kat zoveel mogelijk in gedachte bij de inrichting van het huis. Zorg er dus altijd voor dat bepaalde meubels zoals spiegels stevig vast staan of gemonteerd zijn, om ervoor te zorgen dat deze niet op uw kat kunnen vallen.

 

Heeft u een balkon in uw nieuwe appartement? Omhein dit dan om het balkon kattenproof te maken. Denk ook aan de nodige raambeveiliging. Zodra het huis volledig is ingericht, kunt u de kat voorzichtig aan de nieuwe woonplek laten wennen. Gaat u samenwonen met een partner of huisgenoot die ook een kat heeft? Geef de katten dan eerst de kans om elkaar rustig te ontdekken, bijvoorbeeld door kussens en dekentjes uit te wisselen.

Na het verhuizen de kat binnen houden

Na het verhuizen is het slim om uw kat een tijdje binnen te houden. Zo kan deze wennen aan zijn nieuwe woonplek en kan hij een nieuw territorium afbakenen. Katten moeten na het verhuizen ook binnen gehouden worden omdat ze anders nog wel eens de neiging kunnen hebben om terug naar hun oude woonadres te lopen. Let er dus op dat uw kat niet zomaar het huis uit kan. Mocht u toch bang zijn dat uw kat wegloopt en verdwaalt, zorg er dan voor dat uw kat gechipt is of plaats een halsbandje met een telefoonnummer om zijn nek.

Hoe lang moet je een kat binnen houden na de verhuizing?

We raden aan om uw kat ongeveer 2 tot 6 weken binnen te houden na verhuizing. Dit geeft de kat voldoende tijd om de verhuizing rustig in zich op te nemen en voorkomt dat uw kat terugloopt naar de oude woning. Het precieze aantal weken is afhankelijk van het gedrag van uw kat. Als uw kat zich gedraagt zoals vanouds en al helemaal gewend is aan zijn nieuwe huisje, dan kan deze na twee weken rustig al naar buiten. Wacht hier mee als u merkt dat uw kleine vriend nog wat nerveus is.

U kunt er eventueel voor kiezen om de kat aan een lijntje mee naar buiten te nemen, zodat hij al rustig kan wennen aan de tuin. Op deze manier kunt u al een beetje merken of de kat zich op zijn gemak voelt in de nieuwe omgeving.

Zorgeloos verhuizen

hoe lang kat binnen houden na verhuizing

Inmiddels weet u wat meer over hoe u het beste met een kat kunt verhuizen en hoelang deze binnen moet blijven. Heeft u naast een kat ook nog een hond? Lees dan ook onze tips over verhuizen met een hond.

Kunt u wel wat hulp gebruiken om al uw meubels en spullen zo snel mogelijk in uw nieuwe woning te krijgen, zodat u en uw kat zo snel mogelijk gesetteld zijn op het nieuwe adres? Schakel dan de hulp in van een professioneel verhuisbedrijf in Limburg. Wij van Cargo Care nemen graag zoveel mogelijk stress en taken uit handen, zodat de verhuizing voor iedereen zo aangenaam mogelijk is!