Nieuwskat verhuizen

Een verhuizing is enorm stressvol. U moet tenslotte aan zoveel zaken denken. Van een verhuisbedrijf regelen tot nieuwe meubels kopen en adresgegevens wijzigen. Niet alleen voor u is een verhuizing stressvol, dit geldt ook voor uw huisdier zoals een kat. De gehele leefsituatie verandert tijdens zo’n verhuizing ook voor een kat in één keer. Dit verschilt natuurlijk ook per kat, maar ze kunnen hier aardig wat stress van ervaren. Hoe kunt u het beste het verhuizen van uw kat aanpakken? Op welke dingen moet u letten? En welke dingen moet u vooral niet doen? Daar vertellen we u graag meer over in deze blog! Zo hopen we dat zowel u als uw kat een relaxte verhuizing tegemoet gaat.

De voorbereiding op uw verhuizing

Een goede voorbereiding is, net zoals bij de rest van uw verhuizing, erg belangrijk. Vaak is het zo dat een kat geen goede associaties heeft met de reismand. U zou uw kat hier dan ook op tijd aan kunnen laten wennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reismand een aantal dagen voor de verhuizing in de woonkamer neer te zetten. Om het wat plezieriger te maken kunt u in en rondom de reismand met uw kat gaan spelen of er brokjes in stoppen. Is uw kat erg angstig voor de reismand? Dan kunt u eventueel ook nog een kalmerende spray voor katten gebruiken. Deze kunt u een aantal keren voor de verhuizing in de reismand sprayen.

Naast het verhuizen van uw kat is het ook van belang dat u voordat u gaat verhuizen de adreswijziging bij de databank doorgeeft die uw kat in de identificatiechip heeft staan. Wanneer uw kat dan kwijtraakt op het nieuwe adres bent u er in ieder geval zeker van dat mensen u op de juiste manier kunnen contacteren.

De dag van het verhuizen met een kat

Om u zo goed mogelijk te helpen bij het verhuizen van uw kat lichten we hierna toe hoe u het beste kunt handelen op de dag van de verhuizing. Wanneer de verhuiswagen is aangekomen en u wilt gaan starten met het verhuizen van uw spullen, kunt u uw kat bijvoorbeeld in de slaapkamer zetten. In deze ruimte zet u dan de reismand, wat eten en drinken, speeltjes en de kattenbak. Zorg ervoor dat de kat de kamer niet zomaar uit kan. Als alle spullen zijn verhuisd kunt u de reismand met uw kat erin in de auto zetten om vervolgens naar het nieuwe adres te reizen. Bij aankomst kunt u weer eerst alle meubels verhuizen om daarna de kat weer in een soortgelijke kamer met dezelfde meubels te plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat de verandering geringer is. Wanneer alle meubels zijn verhuisd, kunt u de kat langzaam laten wennen en verkennen. Doe dit rustig aan en neem hier de tijd voor. U kunt dit doen door met de kat te spelen of voer te geven. Probeer uw kat zo’n drie uur voor het reizen geen eten meer te geven, zorg voor voldoende ventilatie en neem af en toe pauze voor wat drinkmomenten. Stop de reismand vooral niet in de verhuiswagen of kofferbak.

Wanneer de huizing achter de rug is

Wanneer de hele verhuizing achter de rug is kan de kat gaan wennen aan de nieuwe omgeving. Dit heeft vaak enkele weken nodig. Om dit zo veel mogelijk te stimuleren kunt u het beste dezelfde routine aanhouden die u in uw vorige woning aanhield. Ook kunt u de geur van uw kat verspreiden door uw huis om het als een vertrouwd territorium te laten voelen. Ging uw kat normaal gesproken naar buiten? Dan is het ook verstandig om uw kat nu een tijdje binnen te houden. Dit is voornamelijk om uw kat te laten wennen aan de omgeving. Hier leest u hoe lang u uw kat moet binnen houden na een verhuizing.

Laat uw kat geleidelijk kennis maken met de nieuwe omgeving. Ga bijvoorbeeld eerst mee de tuin in of kies ervoor om te lopen met een tuigje. Laat de eerste keren de voordeur openstaan, zo kan de kat naar binnen vluchten wanneer hij schrikt. Het is vooral belangrijk om alles te doen op het tempo waar uw kat zich het prettigst bij voelt.

Wilt u weten hoe u naast uw kat het beste uw koelkast of planten kunt verhuizen? Of wilt u meer weten over het bezemschoon opleveren van uw woning? Wij vertellen er meer over in andere blogs!