Nieuwsaquarium

Wanneer u gaat verhuizen wilt u het liefst uw hele inboedel meenemen naar de nieuwe woning. En het liefst laat u alles intact. Maar hoe werkt dat dan met uw aquarium? Hoe zorgt u ervoor dat uw vissen én aquarium ongedeerd mee verhuizen, zodat zowel wel u als uw vissen een warm welkom worden geheten? Lees in deze blog een paar handige tips om uw aquarium te verhuizen.

Hoe verhuist u uw aquarium stressvrij

Vissen zijn geen dieren zoals honden en katten die u zo even van leefomgeving verplaatst. Het is een hele klus waar een goede voorbereiding bij komt kijken. Vissen zijn namelijk gevoelige dieren; stress kan fataal voor ze zijn. Daarom wilt u de verhuizing zo snel en veilig mogelijk aanpakken. Daarnaast kunnen de waterwaarden in uw nieuwe woning verschillen van de waarden van uw oude woning: let hierop want ook grote schommelingen in waterwaarden kunnen eveneens fatale gevolgen hebben.

aquarium

Groot aquarium verhuizen

De aanpak is afhankelijk van de grootte van het aquarium. Is uw aquarium langer dan 1 meter? Dan wordt het aangeraden om al het water uit het aquarium te halen, gezien het gewicht en de hoge druk op de voegen en de bodem. Een groot aquarium kan al snel, wanneer deze leeg is, 80kg of meer wegen. Dit maakt het ontzettend lastig om het tropisch aquarium te verhuizen. Daarnaast kan de hoge druk ervoor zorgen dat het aquarium gaat lekken of zelfs uiteen valt. Aangezien het zwaar van gewicht is, maar ook een groot oppervlak heeft, is het verstandig om vooraf gepast vervoer te regelen. Daarom is het ook aan te raden om vooraf de doorgangen en deuren te meten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Klein aquarium verhuizen

Verhuist u een klein(er) aquarium? Kies dan voor de makkelijkste manier en vervoer uw aquarium inclusief het water. Niet alleen voor u minder werk, maar zo blijft ook het ecosysteem ongedeerd. Maak het makkelijk door een deel van het water eruit te halen, wat u vervolgens in jerrycans of afsluitbare emmers bewaart. Het andere deel, zo’n 5 cm, laat u in het aquarium. Verplaats het aquarium veilig door het te ondersteunen met een stevige ondergrond, zoals een houten plank.

aquarium

De vissen en planten veilig vervoeren

De vissen zelf vervoert u in een donkere emmer of een bak met voldoende zuurstof. Houd ook rekening met de temperatuur. Vervoer de vissen desnoods in een koelbox of polystyreenbakje, zodat de temperatuur van het water stabiel blijft. Let er wel op dat u de vissen niet langer dan 12 à 16 uur buiten hun aquarium houdt. Om het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren, is het essentieel om zo veel mogelijk water uit het aquarium te bewaren.

Hetzelfde geldt voor de planten; de planten kunt u verhuizen in een plastic zak met wat water uit het aquarium en genoeg lucht boven het wateroppervlak. Om zowel de vissen als de planten veilig te verplaatsen, is het aan te raden om het aquarium als laatste te verhuizen en als eerste weer op te bouwen in uw nieuwe woning. Tip bij het plaatsen: maak vooraf foto’s van de aansluitingen zodat je snel terug kan kijken in geval van nood.

Heeft u hiernaast ook hulp nodig bij het maken van een verhuisplanning? Lees dan hier verder! Of neem contact op met uw eigen verhuisadviseur.