Nieuwsverhuiskosten fiscaal aftrekbaar

Gefeliciteerd! U heeft een nieuw huis gekocht. Er breekt een spannende tijd aan, want nu zal alles van uw huidige woning naar uw nieuwe woning verhuisd moeten worden. Dan vraagt u zich misschien af wat dit gaat kosten. Het huis zelf heeft immers al een smak geld gekost. Uw volgende gedachte is dan wellicht: zijn de kosten voor verhuizing aftrekbaar? Het korte antwoord is: ja, verhuiskosten zijn aftrekbaar. Maar er zijn slechts enkele situaties waarbij dit geldt en ook niet alle verhuiskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Wij vertellen u graag meer.

 

Wat valt onder verhuiskosten?

Allereerst is het goed om te weten wat er precies allemaal voor kosten bij komen kijken als u gaat verhuizen. Gaat u het zelf doen, dan komen er kosten bij zoals inpakmateriaal, verhuisdozen, een verhuisbus en/of verhuislift huren en ga zo maar door. Wanneer u een verhuisbedrijf inschakelt worden al deze zaken voor u geregeld en hoeft u nergens aan te denken. In dat geval betaalt u enkel het verhuisbedrijf en niet alle losse onderdelen. Daarnaast is een verhuisbedrijf handig als u al uit uw huidige woning weg moet, maar nog niet de sleutel heeft van uw nieuwe woning, omdat uw inboedel dan kan worden opgeslagen in een self storage ruimte.

 

Welke verhuiskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Niet alleen bepaalde kosten voor de daadwerkelijke verhuizing zijn wellicht aftrekbaar, ook andere kosten die te maken hebben met de koop van uw nieuwe huis of verkoop van uw huidige huis tellen mee. Welke verhuiskosten aftrekbaar zijn verschilt ook nog eens tussen particulieren en bedrijven en of u uw nieuwe woning huurt of koopt.

 

Zijn verhuiskosten aftrekbaar voor particulier?

Als particulier mag u een aantal kosten aftrekken van uw belastbaar inkomen als u het nieuwe huis gekocht heeft. Hieronder vallen kosten als de bouwrente, de notariskosten, taxatiekosten voor het krijgen van uw hypotheek, afsluitprovisie, advies- en bemiddelingskosten en boeterente van het vervroegd aflossen. Meer details over welke verhuiskosten aftrekbaar zijn, vindt u op de website van de Belastingdienst.

Gaat u naar een huurwoning toe? Dan zijn de verhuiskosten vaak niet fiscaal aftrekbaar. Eén mogelijkheid die er wel voor zorgt dat u toch minstens een deel van uw kosten terug kunt krijgen, is door het afsluiten van een lening voor het betalen van uw verhuizing. Deze lening mag namelijk in mindering worden gebracht op het vermogen dat u heeft. Hierbij mag u uw fiscaal partner meerekenen om nog meer fiscaal voordeel te krijgen.

 

Zijn verhuiskosten aftrekbaar voor bedrijven?

Mocht u als ondernemer verhuizen of een dubbele huisvesting hebben, dan kunt u ook verhuiskosten aftrekken. Maakt u bijvoorbeeld om zakelijke redenen kosten voor huisvesting buiten uw eigen woonplaats? Dan mag u deze kosten gedurende 2 jaar aftrekken. Daarnaast kunt u voor het overbrengen van uw inboedel kosten aftrekken. Hiervoor geldt een vast bedrag. Om in aanmerking te komen voor deze aftrekbare verhuiskosten, dient u wel aan te kunnen tonen dat de verhuizing plaatsvindt binnen 2 jaar nadat de onderneming is verplaatst. En dat u door te verhuizen ten minste 60% minder ver hoeft te reizen dan voor de verhuizing, waarbij de woon-werkafstand voor de verhuizing minimaal 25 kilometer was. Bekijk voor de verhuizing ook zeker onze tips bij het verhuizen van het kantoor. Dan verloopt de verhuizing zeker soepel!

 

Verhuizen als werknemer voor zakelijke redenen

Wellicht twijfelt u nog of u wel of niet wil verhuizen voor uw werk. Dan is het fijn om te weten dat u ook kosten terug kunt krijgen als u als werknemer verhuist voor het bedrijf waar u voor werkt. Meestal kunt u dan namelijk een verhuiskostenvergoeding krijgen van uw werkgever, waarop de werkgever deze kosten weer van de belasting kan aftrekken. U kunt de verhuiskosten dan niet zelf aftrekken, maar krijgt dit via uw werkgever alsnog terug.

Het kan ook voorkomen dat u om andere redenen genoodzaakt bent om te verhuizen. Ook dan is het mogelijk dat u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding. Lees hier wanneer u precies recht heeft op verhuiskostenvergoeding.

 

Welke verhuiskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar?

Er zijn bij het verhuizen helaas ook een aantal verhuiskosten die niet aftrekbaar zijn. Hieronder vallen onder andere de makelaarskosten en het bedrag dat onder ‘kosten koper’ valt. Ook kosten zoals overdrachts- en omzetbelasting en de afkoopsom van erfpacht zijn niet aftrekbaar. Voor de precieze wet- en regelgeving kunt u altijd terecht bij uw hypotheek- of belastingadviseur. Deze kan u meer vertellen over de kosten van verhuizing die aftrekbaar zijn.

Meer weten over of verhuiskosten aftrekbaar zijn? Neem dan zeker contact met ons op. Onze verhuisadviseurs adviseren u graag!