NieuwsVerhuizing voorbereiden

Een verhuizing voorbereiden kan een hele klus zijn, vooral als u al veel zaken aan uw hoofd heeft. Gelukkig geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. We hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet om te helpen bij het plannen en voorbereiden van een verhuizing.

Verhuizing voorbereiden

Neem de volgende tips eens door, zodat een verhuizing voorbereiden een appeltje-eitje wordt.

Verzamel verhuismateriaal

Voordat u begint met alles op te ruimen en te sorteren, is het goed om alle verhuismaterialen in huis te halen. Denk hierbij aan voldoende verhuisdozen, tape, labels en verpakkingsmateriaal. Bedenk ook voortijdig of u wilt investeren in extra hulpmiddelen zoals een verhuiswagen of een steekwagen om het proces te vergemakkelijken. Lees in onze andere blog verder om erachter te komen welke verhuis hulpmiddelen echt niet mogen ontbreken tijdens uw verhuizing. Ook kan het helpen om een checklist te maken.

Plan vooruit

Plan de verhuizing en het transport van tevoren. Maak desnoods een verhuisplanning voor een beter overzicht. Reserveer indien nodig een parkeerplaats of vraag na of er bepaalde regels gelden waaraan u moet voldoen. Meet ook vooraf de afmetingen van de deuren en gangen zodat u er zeker van bent dat alles past.

Let op: Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? Dan moet het een en ander geregeld worden. Bekijk hier een checklist voor als je gaat verhuizen naar een andere gemeente.

Label alles

Tijdens het voorbereiden van de verhuizing is het aan te raden om alle dozen en items te labelen met de inhoud en waar het naar toe moet. Zo staat alles bij elkaar en zal het uitpakken alleen maar makkelijker gaan. Ook voorkomt u op deze manier dat uw spullen kwijt raken.

Neem tijdig maatregelen

Wees op tijd met het nemen van maatregelen. Denk er bijvoorbeeld aan om abonnementen op te zeggen of adreswijzigingen door te geven.

Kind voorbereiden op een verhuizing

Zelf bent u er ondertussen wel van bewust wat er allemaal gaat gebeuren, mits het goed loopt natuurlijk. Voor uw kind is het echter wat minder vanzelfsprekend. Voor kinderen kan het net zo goed een spannende en stressvolle tijd zijn en daarom is het goed om ook uw kind of peuter voor te bereiden op de verhuizing. Praat daarom openlijk met uw kind over de verhuizing en wat er kan worden verwacht. Leg uit waarom u gaat verhuizen, maar ook waarheen en wat er zal veranderen, of juist niet. Laat uw kind vragen stellen en beantwoord deze zo eerlijk en gedetailleerd mogelijk, zo voorkomt u heimwee na de verhuizing bij uw kind.

Daarnaast kunt u uw kind laten meehelpen met het inpakken en het sorteren van de spullen. Hierdoor voelt uw kind zich betrokken bij het proces en kan de peuter zich voorbereiden op de verhuizing. Daarna kunt u samen met uw kind de buurt gaan verkennen: maak een wandeling en bezoek de nieuwe school. Laat merken dat de vaste routines door zullen blijven gaan en dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte veranderingen. Geef elkaar simpelweg de ruimte om op de verhuizing voor te bereiden.

Nu u en uw kind voorbereid zijn op de verhuizing, is het de hoogste tijd om de omgeving te informeren. Kondig het aan met een zelfgemaakte ‘wij gaan verhuizen’ kaart. Leuk om te maken, maar ook leuk om te krijgen voor familie en vrienden.