Nieuwsverhuiskostenvergoeding

Bij een verhuizing komen vaak veel kosten kijken. Van het kopen van een woning tot de notariskosten, de nieuwe meubels, de verbouwingskosten, het inhuren van een verhuisbedrijf en andere aanpassingen in de nieuwe woning. Als u dit bij elkaar optelt, komt u uit op een behoorlijk hoog bedrag dat sommige mensen soms niet zomaar kunnen of willen betalen. Een voorbeeld van een hulpmiddel die sommige kosten kunnen dekken is de verhuiskostenvergoeding. Maar wat is een huiskostenvergoeding? En wanneer heeft u recht op een verhuiskostenvergoeding? In deze blog gaan we u er meer over vertellen.

Wat is een verhuiskostenvergoeding?

Een verhuiskostenvergoeding is een tegemoetkoming die kosten bij verhuizen kan dekken. Niet iedereen heeft zomaar recht op een verhuiskostenvergoeding. U krijgt deze vergoeding namelijk alleen wanneer u genoodzaakt bent om te verhuizen door bijvoorbeeld medische redenen. Dus wanneer uw gezondheid de reden is waarom u gedwongen moet verhuizen, kunt u een verhuiskostenvergoeding aanvragen. Maar wanneer u recht hebt op een verhuisvergoeding, hoe moet u die dan aanvragen? Dit kan via het WMO- loket van de gemeente waar u woont, dit betekent niet in de gemeente waar u eventueel in de toekomst gaat wonen. Vaak is het zo dat wanneer u een verhuiskostenvergoeding aanvraagt er eerst nog wordt gekeken of uw huidige woning niet kan worden aangepast.

 

Wanneer heeft u recht op een verhuiskostenvergoeding?

Er zijn verschillende situaties waarbij u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding. Hieronder zullen wij u een aantal voorbeelden geven.

Verhuiskostenvergoeding

Een verhuiskostenvergoeding door medische redenen

U kunt een verhuiskostenvergoeding aanvragen wanneer u door uw gezondheid genoodzaakt bent om te verhuizen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het gebrek aan een traplift of te weinig ruimte voor een rolstoel ervoor kan zorgen dat u niet meer in uw woning kunt blijven. Als de medische redenen aantoonbaar zijn en u niet bekend was met deze problemen toen u ging verhuizen naar uw huidige woning, dan kunt u deze vergoeding aanvragen. Naast dat u met zo’n vergoeding recht heeft op een kostenvergoeding, kunt u ook eerder in een seniorenwoning of benedenwoning komen.

 

Een verhuiskostenvergoeding door werkgever

Een verhuiskostenvergoeding kan niet alleen bij de gemeente worden aangevraagd. Dit kan namelijk ook bij een werkgever. Wanneer u door uw werk moet verhuizen, kunt u deze vergoeding ook aanvragen bij uw werkgever. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer u naar het buitenland moet verhuizen. Of u recht heeft op een vergoeding van uw werkgever hangt natuurlijk van uw eigen werkgever af, dit is hij namelijk niet verplicht. In de meeste gevallen kunt u dit terugvinden in de CAO of de arbeidsovereenkomst. Met zo’n verhuiskostenvergoeding kunnen bijvoorbeeld de kosten van een verhuisbedrijf, de kosten voor de inrichting of de dubbele woonlasten worden betaald.

Een verhuiskostenvergoeding door een huurwoning

Ook bij een aantal redenen in een huurwoning heeft u recht op een verhuiskostenvergoeding. Een voorbeeld daarvan is wanneer u uw huurwoning tijdelijk moet verlaten door bijvoorbeeld een renovatie en u twee keer moet verhuizen. Ook wanneer u uw woning verplicht moet verlaten door bijvoorbeeld een sloop kunt u een vergoeding aanvragen. De hoogte van de vergoeding is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en is bij iedereen anders.

 

Bent u op zoek naar een erkend verhuisbedrijf die u kan helpen wanneer u recht heeft op een verhuisvergoeding? Wij van Cargo Care helpen u graag verder! Wij zorgen ervoor dat u zorgeloos zult verhuizen.